BCA Family An online BCA community

### Profit and Loss

On selling an article for Rs.550, a man gains 10%. What should be the selling price, if desired profit is 20%?

Rs.580

Rs.600

Rs.660

Rs.715

A man buys a cycle for Rs 1400 and sells it at loss of 15%. What is the selling price of the cycle

Rs.1202

Rs.1190

Rs.1160

Rs.1000

A man buys a cycle for Rs 1400 and sells it at loss of 20%. What is the selling price of the cycle

Rs.1500

Rs.1560

Rs.1580

Rs.1680

There is a 10% loss if a book is sold at 270, then the cost price of book is.

Rs.300

Rs.270

Rs.320

Rs.250

An item when sold for 1690 earn 30% profit on the cost price then the cost price is.

Rs.1500

Rs.1400

Rs.1300

Rs.1450

A man buys an article for Rs 27.50 and sells it for Rs 28.60. Find his gain percentage

5%

6%

4%

3%

If a radio is purchased for Rs 490 and sold for Rs 465.50, find the loss percent

5%

6%

4%

3%

A fan is listed at Rs 150 and a discount of 20% are given. Then the selling price is.

Rs 180

Rs 150

Rs 120

Rs 110

If a book costs Rs 64 after 20% discount is allowed. What was the orginal price in Rs.

Rs 80

Rs 50

Rs 75

Rs 85

A merchant purchases a table for Rs 450 and fixes its list price in such a way that allowing discount of 10%, he earns a profit of 20%. Then the list price of table is

Rs 650

Rs 700

Rs 550

Rs 600

Mohan purchased a machine for Rs 80,000 and spent 5000 on a repair and Rs 1000 on transport and sold it with 25% profit. At what price did he sell the machine

Rs 107500

Rs 105700

Rs 107550

Rs 117600

Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:

4 47 %

5 511 %

10%

12%

Solutions

Cost Price (C.P.) = Rs. (4700 + 800) = Rs. 5500.
Selling Price (S.P.) = Rs. 5800.
Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(5800 - 5500) = Rs. 300.
Gain % = $\left(\frac{300}{5500}×100\right)$ % = 5 511%

The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

15

16

18

25

Solutions

Let C.P. of each article be Re. 1 C.P. of x articles = Rs. x.
S.P. of x articles = Rs. 20.
Profit = Rs. (20 - x).
$\frac{20-x}{x}×100=25$
2000 - 100x = 25x
125x = 2000
x = 16.

If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

$66\frac{2}{3}$

$100$

$105\frac{1}{3}$

$120$

Solutions

Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y
Then, 3(y - x) = (2y - x)
y = 2x.
Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x.
Profit% = $\left(\frac{x}{x}×100\right)$ % = 100%

In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

30%

70%

100%

250%

Solutions

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.
New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125
New S.P. = Rs. 420.
Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295.
Required percentage = $\left(\frac{295}{420}×100\right)$ = 70%

A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

3

4

5

6

Solutions

C.P. of 6 toffees = Rs. 1
S.P. of 6 toffees = 120% of Rs. 1 = Rs. 6/5
For Rs. 6/5 , toffees sold = 6.
For Rs. 1, toffees sold = (6 x 5/6) = 5.

Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is:

$30$ %

$33\frac{1}{3}$ %

$35$ %

$44$ %

Solutions

Suppose, number of articles bought = L.C.M. of 6 and 5 = 30.
C.P. of 30 articles = Rs. $\left(\frac{5}{6}×30\right)$ = Rs 25
S.P. of 30 articles = Rs $\left(\frac{6}{5}×30\right)$ = Rs 36
Gain % = $\left(\frac{11}{25}×100\right)$ % = 44%

Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

3.5

4.5

5.6

6.5

Solutions

Cost Price of 1 toy = Rs. (375/12) = Rs. 31.25
Selling Price of 1 toy = Rs. 33
So, Gain = Rs. (33 - 31.25) = Rs. 1.75
Profit % = (1.75/31.25) x 100 % = 28/5% = 5.6%

A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

Rs. 1090

Rs. 1160

Rs. 1190

Rs. 1202

Solutions

S.P. = 85% of Rs. 1400 = Rs.(85/100)x1400 = Rs 1190

A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

Rs. 18.20

Rs. 70

Rs. 72

Rs. 88.25

Solutions

C.P = (100 / 122.5) x 392 = Rs 320
Profit = Rs. (392 - 320) = Rs. 72

The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

Rs. 2000

Rs. 2200

Rs. 2400

Rs. 2600

Solutions

$\frac{1920-x}{x}×100=\frac{x-1280}{x}×100$
1920 - x = x - 1280
2x = 3200
x = 1600
Required S.P. = 125% of Rs. 1600 = Rs.(125/100) x 1600 = Rs 2000.

1. A cycle is bought for Rs.900 and sold for Rs.1080, find the gain percent?

16%

20%

18%

25%

2. An article is bought for Rs.675 and sold for Rs.900, find the gain percent?

16%

30%

33 1/3%

36%

An article is bought for Rs.600 and sold for Rs.500, find the loss percent?

16 4/3%

100/3%

16%

16 2/3%

The cost price of a radio is Rs.1500 and it was sold for Rs.1230, find the loss %?

18%

9%

15%

6%

A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price?

Rs.1000

Rs.1140

Rs.860

Rs.760

The sale price sarees listed for Rs.400 after successive discount is 10% and 5% is?

Rs.357

Rs.340

Rs.342

Rs.338

Solutions

400*(90/100)*(95/100) = 342

The list price of an article is Rs.65. A customer pays Rs.56.16 for it. He was given two successive discounts, one of them being 10%. The other discount is?

3%

4%

5%

6%

Solutions

65*(90/100)*((100-x)/100) = 56.16
x = 4%

A single discount equivalent to the discount series of 20%, 10% and 5% is?

25%

30%

31.6%

33.5%

Solutions

100*(80/100)*(90/100)*(95/100) = 68.4
100 - 68.4 = 31.6

What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3rd of that price, there would be a loss of 20%?

20%

25%

13 1/30%

12%

Solutions

A trader bought a car at 20% discount on its original price. He sold it at a 40% increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price?

10%

11%

12%

15%

Solutions

Original price = 100
CP = 80
S = 80*(140/100) = 112
100 - 112 = 12%

A man sells a horse for Rs.800 and loses something, if he had sold it for Rs.980, his gain would have been double the former loss. Find the cost price of the horse?

Rs.900

Rs.875

Rs.850

Rs.860

Solutions

CP = SP + 1CP = SP - g
800 + x = 980 - 2x
3x = 180 => x = 60
CP = 800 + 60 = 860

By selling a house for Rs.45000, it was found that 1/8 of the outlay was gained, what ought the selling to price to have been in order to have lost 5 p.c?

Rs.38750

Rs.38000

Rs.40000

Rs.42000

Solutions

CP + CP/8 = 45000
CP = 40000
SP = 40000*(95/100) = 38000

If a man lost 4% by selling oranges at the rate of 12 a rupee at how many a rupee must he sell them to gain 44%?

7

8

9

10

Solutions

By selling 150 mangoes, a fruit-seller gains the selling price of 30 mangoes. Find the gain percent?

20%

25%

18%

30%

Solutions

The C.P of 10 pens is equal to the S.P of 12 pens. Find his gain % or loss%?

16 2/3% profit

50/6% profit

16 2/3% loss

100/3% loss

Solutions

The C.P of 15 books is equal to the S.P of 18 books. Find his gain% or loss%?

16 2/3% loss

100/3% loss

50/3% profit

100/3% loss

Solutions

By selling 12 pencils for a rupee a man loses 20%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%?

8

9

12

16

Solutions

The cost price of 13 articles is equal to the selling price of 11 articles. Find the profit percent?

15 5/15%

18 2/11%

16 2/3%

30%

Solutions

By selling 50 meters of cloth. I gain the selling price of 15 meters. Find the gain percent?

35%

30%

40%

42 6/7%

Solutions

Ram sold two bicycles, each for Rs.990. If he made 10% profit on the first and 10% loss on the second, what is the total cost of both bicycles?

Rs.2000

Rs.1980

Rs.1891

Rs.1750

Solutions

A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a weight of 800 grams per kg, what is his percent?

20%

25%

30%

15%

Solutions

Ram professes to sell his goods at the cost price but he made use of 900 grms instead of a kg, what is the gain percent?

11%

11 2/9%

11 1/9%

10%

Solutions

A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a false weight and gains 25%. Find his false weight age?

700 gms

750 gms

800 gms

850 gms

Solutions

A man purchases 8 pens for Rs.9 and sells 9 pens for Rs.8, how much profit or loss does he make?

20.98% profit

20.98% loss

20.89% profit

20.89% loss

I there is