BCA Family An online BCA community

### Course Content  ### Averages

If a sum of money is divided equally among n children, Each child will receive Rs 60. If another chold is added to group, then when the sum is divided equally amaong all children, each child will receive a Rs 50 share. What is the sum of the money 

Rs 100

Rs 120

Rs 300

Rs 400

The average makes of a class in a science test is Rs 75. Geeta was the topper with 96 marks. If her marks was wrongly entered as 69, the average of the class decreases by 1. Find the number of students in the class? 

24

25

27

29

The average of six numbers is x and the average of three of these is y. If the average of the remaining three is z. then [2017/2016]

2x = y + z

x = y + z

x = 2y + 2z

None of them

In an examination a student's average marks were 63. If he had obtained 20 more marks for his geography and 2 more marks for his history, his average would have been 65. How many subject were there in the examination? [2017/2016]

12

13

11

14

Arun obtained 76, 55, 82, 67 and 85 marks (out in 100) in English, Mathematics, Chemistry, Biology and Physics, wheat is his average mark?

53

54

72

75

The average marks of a class in a science test is 75. Geeta was the topper with 96 marks. If her mark was wrongly entered as 69, the average of the class decrease by 1. Find the number of students in the class? 

24

25

27

29

Paras khadka takes 5 wickeds for 26 run in the final match due to which his bowling average improves by 2. His old bowling average was 14. Find the total number wickets after the final match.[2016/2017]

20

22

14

24

The average of 10 numbers is calculated as 15. it is discovered later on that which calculating the average one number, namely 36 was wrongly read as 26. The correct average is 

12.4

14

18.6

16

THe average age of a family of ive members is 24 years. If the present age of the youngest member is 8 years, what was the averages age of the family at the time of his birth of the youngest member? 

50

10

30

20

Arun obtained 76,65,82,67 nd 85 marks (out of 100) in English, Mathematics, Chemistry, Biology and physics. What is the average mark? [2015/16/17]

53

54

72

75

If a sum on money equally among n children, each child will receive Rs 60. If another child is added to the group, then when the sum is divided equally among all children, each child will receive a Rs 50 share. What is the sum of money? [2015/2016/2017]

Rs 100

Rs 120

Rs 300

Rs 400

The average of x and y is 40. If z = 10, what is the average of x,y and z ? 

16.6

20

25

30

A libary has a average of 510 visitor on sunday and 240 on other days. What is the average number of visitor per day in a month of 30 days beginning with a sunday? 

290

304

285

270

A grocer has a sale of Rs 6435, Rs 6927, Rs 6855, Rs 7230 and 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gates an average sale of Rs 6500?

4800

4991

5001

5000

If took Malcom 3.5 hours to drive from city 20km per hour and it took him 3 hours. Find the average speed for the whole journey 

120.0 km/hr

129.2 km/hr

125 km/hr

139 km/hr

During a semester a stund recieved scores of 76,80,83,71,80 on six tests? What is the missing score if the average score is 78? 

76

77

78

79

A consumer group surveyed the price for certain item in five diffrent stores, and reported the average price as $15. we visited four out of the five store, and found the price found the prices to be$10, $15,$15 and $25. Assuming that the consumer group is correct, what is the price of the group is correct. what is the price of the item at the store that we did not$10

$15$20

\$25

One of four number, the average of first three is 16 and of the last three is 15. If the last number is 18 the fast number is

20

21

23

25

A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3. Find his average after 17th inning

39

38

38.5

39.5

The average of 8 numbers is A, one of the number is 14. If 14 is replaced with 25, then what is the new average term of A? 

A + 7/4

A + 1/2

A + 2

2A + 1

The distance between cities A and B is 120 miles per hour and returns from B to A along the same route at 40 miles per hour. What was the average speed for the round trip?

56

52

50

48

If the average of the consecutive even integers a,b and c is less than a/3. which of the following best described the value of a?

'a' is poisitive

'a' is negative

'a' is prime

'a' is odd

The average of six consecutive integers in increasing order size is 9.5, what is the average of the last three numbers?

11

10

9

8

What is the average of x,2x and 6?

$\frac{1}{2}x$

2x

x + 2

$\frac{x+2}{3}$

A tourist bus travels for 3 hours at 40 miles per hour and then covers a distance of 80 miles in two hours and 40 minutes. His average rate for the entire trip was. 

35 mph

35.3 mph

35.5 mph

36 mph

The average of 8 numbers is 6, the average of 6 number is 8. what is the average of all 14 numbers? 

$5\frac{5}{7}$

$4\frac{8}{7}$

$7\frac{2}{7}$

$6\frac{6}{7}$

The average temerature of all the seven days of a week is 30°C. For the first three days of the week it is 29°C and for the next three days it 31°C. The temperature of the last days of the week is. 

28°C

29°C

30°C

31°C

The average of 20 items was found by the computer as 6.0. During the scrutiny it was discovered that three items were wrongly read and calculated, 75 and 15, 50 as 60; and 70 as 90. The correct average is 

5.0

6.5

7.0

7.5

### Other Questions

The average of Sohan's marks in 6 subjects is 74. If his average in five subjects excluding science is 70, how many marks he obtained in science?

94

92

90

88

Solutions

Total marks obtained in 6 subjects = 6 ∗ 74 = 444
Total marks in 5 subjects excluding science = 5 ∗ 70 = 350
Therefore, marks obtained in science would be = 444 - 350 = 94

Average age of a group of 30 boys is 16 years. A boy of age 19 leaves the group and a new boy joins the group. If the new average age of the group is 15.8 years, find the age of the new boy.

12 years

13 years

14 years

15 years

Solutions

Let the age of new boy = X years
Total age of 30 boys = 30*16 = 480 years
As per question, if we minus age of boy who leaves the group and then add the age of boy who joins the group the new average becomes = 15.8 years.
30 * 16 - 19 + x / 30 = 15.8
480 - 19 + X = 474
X = 474 - 480 +19
X = - 6 +19
= 13 years

The average weight of 10 men is decreased by 2 kg when one of them whose weight is 60 kg is replaced by a new man. What is the weight of the new man?

35 kg

40 kg

45 kg

50 kg

Solutions

Average decrease in weight per person = 2kg
There are 10 men so total decrease in weight on replacing a man with a new man = 10 ∗ 2= 20 kg
Weight of the man who is replaced = 60 kg
∴The weight of the new man would be = Weight of man replaced - total decrease in weight of the group of 10 men.
= 60 - 20 = 40 kg

Average age of 7 family members is 75 years. But average age of 6 of them is 74 years 6 months. What is the age of the 7th family member?

75.5

78

68

80

Solutions

74 years 6 month = 74.5 years
Total age of 6 members = 6x75.5 = 447
Total age of 7 family member = 7x75 = 525 years
Age of the 7th family member = 525 - 447 = 78 years

The average age of the committee of 10 members is 40 years. A member of age 52 retires and a new member of age 38 takes his place. What is the average age of the present committee?

38.6 years

33.5 years

35.5 years

37.5 years

Solutions

Total age of the committee = 10 ∗ 40 = 400 years
Age of retired member = 52 years
Age of new member = 38 years
As per question, we will minus 52 years and add 38 years in the total age then divide by 10 to find the new average age of the committee.
10 x 40 - 52 + 38 / 10 = 38.6

Four years ago, the average age of A and B was 20 years. If today average age of A, B and C is 25 years, what will be age of C after 7 years?

32 years

34 years

36 years

38 years

Solutions

Total age of A and B four years ago = 20 ∗ 2 = 40 years
Present total age of A and B would be = 40 + 4∗2 = 48 years
Present total age of A, B and C is = 25 ∗ 3 = 75 years
∴ Present age of C would be = 75 - 48 = 27 years
Age of C after 7 years = 27 + 7 = 34 years

If the sum is 240 and average is 40, find the number of quantities.

5

8

4

6

Solutions

Number of Quantities = sum of quantaties / Number of Quantaties
Number of Quantities = 240/40

Mohan gets a salary of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 months. How much salary he must have in the sixth month so that he gets an average of Rs. 6500?

4091

4991

3499

3344

Solutions

Total salary for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.
Required salary = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]
= Rs. (39000 - 34009)
= Rs. 4991

The average of runs of a cricket player of 10 innings was 32. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 4 ?

76

79

85

87

Solutions

Average = total runs / no.of innings = 32
So, total = Average x no.of innings = 32 x 10 = 320.
Now increase in avg = 4runs. So, new avg = 32+4 = 36 runs
Total runs = new avg x new no. of innings = 36 x 11 = 396
Runs made in the 11th inning = 396 - 320 = 76

The avaerages of the first five multiples of 9 is

20

27

28

30

Solutions

Total sum of 9 / 5
9 + 18 + 27 + 36 + 45 / 5
27

What is the sum of first 97 natural numbers

47

37

48

49.5

Solutions

Since these are in AP Series so averages
1 + 97 / 2 = 49

The average age of three boys is 15 years. If their age are in ratio of 3:5:7, the age of youngest boy is

21 years

18 years

15 years

9 years

Solutions

Sum of ages of three boys = 45 years
Now, (3x + 5x + 7x) = 45
⇒ 15x = 45
⇒ x = 3
So, age of youngest boy = 3x
= 3 × 3
= 9 years

The average of a group of men is increased by 5 years when a person aged of 18 years is replace by a new people of aged 38 years. How many men are there in the group

3

4

5

6

Solutions

Let N be the no. of persons in the group.
Required number of person is given by;
Member in group × aged increased = difference of replacement
N × 5 = 38 - 18
Or, 5N = 20
Or, N = 4

In a boat there are 8 men whose average weight is increased by 1 kg when 1 man of 60 kg is replaced by a new man. What is the weight of new comer?

70 years

66 years

68 years

69 years

Solutions

Member in group × age increased = difference of replacement
Or, 8 × 1 = new comer - man going out
Or, new comer = 8 + 60
Or, new comer = 68 years.

The average marks of four subjects is 120. If 33 was misread as 13 during the calculation, what will be the correct averages?

122

120

125

121

Solutions

$120+\frac{33-13}{4}$ 120 + 5
125
Average given is 120.
Difference of 33 and 13 is 20.
That means 20 must be added to total.
Then average of is and so must be added to average, i.e.
Correct average = 120 + 5 = 125

A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match

36

37

38

39

Solutions

Let the average after 17th match is x then the average before 17th match is x-3 so 16(x-3) + 87 = 17x => x = 87 - 48 = 39

The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for first six matches is 42, then average for last four matches is

33.25

32.25

34.25

34.50

Solutions

$\frac{\left(38.9×10\right)-\left(42×6\right)}{4}$
$\frac{1216-750}{4}=34.25$

Average of 10 matches is 32, How many runs one should should score to increase his average by 4 runs.

70

76

78

80

Solutions

Average after 11 innings should be 36
So, Required score = (11 * 36) - (10 * 32)
= 396 - 320 = 76

If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is

54.48

54.68

54.60

54.58

Solutions

$\frac{\left(55×50\right)+\left(60×55\right)+\left(45×60\right)}{55+60+45}$ 54.68 I there is